Korpikatras


Lampuri Saija Helttunen

Kiinnostus lampurin ammattiin heräsi aikuisiällä. Kaipuu kotitilalle oli suunnaton kaupungissa vietettyjen vuosien aikana ja ajatus paluumuutosta vahvistui vuosi vuodelta. Lampurikoulusta valmistuttuaan Saijalle oli jo selvää että lampaiden kasvatus on "se juttu" jolla hän pystyy toteuttamaan lapsuuden unelmansa, asumaan maalla, omalla kotitilallaan. Olihan aiemmin Helttusten tilalla ollut lypsykarjaa.


Korpikatraan asukkaat


Lampaat - Oxford Down Oxford Down

Lammasrotu on nimensä mukaisesti lähtöisin Englannista, Oxfordin alueelta. Alunperin 1800-luvulla, sotien aikaan, sotajoukkojen tarpeisiin suunnattu jalostustyö tähtäsi sekä lihakkuuden että villan ja taljan ominaisuuksien parantamiseen, tavoitteena oli saada samasta eläimestä sekä lihaa armeijan marssikunnon säilyttämiseen että lämmikettä niin villan kuin nahankin muodossa.

Nykyisin jalostuksen pääpaino on lihaksikkuuden lisäämisessä. Pisimmällä toistaiseksi Oxford Down lammasrodun jalostustyössä ollaan Tanskassa, jossa rotua on jalostettu jo n. 120 vuotta. Valitettavasti tämä kehitys on taantunut myös siellä tuotantosuunnan kannattavuuden alenemisen johdosta. 1990-luvun vaihteessa toteutetut, jalostusarvoltaan erinomaisten eläinten tuonnit Tanskasta tänne Pohjois-Karjalaan ovat lisänneet sekä rodun tunnettavuutta että sen menestyksellistä käyttöä sekä puhdasrotu- että risteytyskatraissa. Vastuuntuntoisella jalostustyöllä ja karitsoiden ultraäänimittausten perusteella tapahtuvalla eläinvalinnalla voidaan suomalaisen Oxford Down-kannan jalostusarvoa kehittää erittäin kilpailukykyiseksi.

Rodun ominaispiirteet

Oxford Down on kookas, rauhallinen, hiljainen ja sopeutuvainen lammasrotu.Väriltään se on vaalean ruskea, turpa, korvat ja sorkat ovat mustat. Täysikasvuinen Oxfor Down-pässi painaa 100-160 kg, suuresta koostaan huolimatta sitä on äärimmäisen helppo käsitellä ja se on lupsakka luonteeltaan. Aikuisen uuhen paino on 80 - 100 kg. Rotu on sarveton ja pitkähäntäinen, villa on erittäin tiheää ja suoraa ja hieman suomenlampaanvillaa karkeampaa, tosin erittäin villavia yksilötäkin on. Koska Oxford Down-lampaan villa ei kasva kovin pitkäksi eikä ole herkkää huopumaan, niitä ei välttämättä tarvitse keritä kuin kerran vuodessa, meillä kerintäväli on keskimäärin 8 kuukautta.

Oxford Down tuotantoeläimenä

Uuhet omaavat hyvät emo-ominaisuudet ja maidontuotantokyvyn. Keskimääräinen karitsatuotos on kolmannesta karitsoinnista alkaen 2 karitsaa/uuhi. Ykköskaritsoiden syntymäpaino on n. 6,5 - 9,0 kg ja kaksosilla 4,0 - 6,5 kg/karitsa. Hyvästä maidontuotantokyvystä kertoo myös se, että karitsoiden kuuden viikon painot ylittävät varsin usein 20 kg. Rotu on lihaksikas ja tunnettu nopeasta päiväkasvustaan. Keskimääräinen karitsoiden päiväkasvu on 300 - 400 g 4 - 5 kk:n ikään saakka. Neljän kuukauden painot ovat yleisesti yli 40 kg. Liharodulle tyypillisesti Oxford Down-karitsat ovat lihaksikkaita ja vähärasvaisia ja rasva on pääosin marmoroitunut lihakudoksen sisälle, mistä johtuu lihan mehevyys ja herkullisuus.

Oxford Down on ns. "kylmä rotu" eli karitsoilla on karvapeite jo syntyessään, joten onnellisimmillaan eläimet ovat viileässä karjasuojassa. Aikuiset eläimet voivat viettää talven ulkotarhassa, vain eristämätön katos makuupaikkana suojaamassa tuulta vastaan. Karitsointiaikaan lampolan lämpötilan tulee olla nollan tuntumassa, mutta jo viikon ikäiset karitsat emoineen pärjäävät mainiosti täysin eristämättömässä tilassa. Vaatimattomissa oloissa viihtyvä, nimenomaan erinomaisena laidunrotuna tunnettu Oxford Down mahdollistaa taloudellisesti kannattavan lammastalouden harjoittamisen.


Teksti: www.sirolantila.com